Monday, September 14, 2009

Lidah Buaya

Aku sebenarnya dah lama tak buat kuih lidah buaya ni.Dulu sampai buat jual,nak patah pinggang n bahu dok uli tepungnyer.La ni nak bagi resepi ni untuk sesape yang nak buat.Rasanyer sempat lagi sebab kuih ni paling senang n tak banyak modal serta tak banyak songeh nak mengulinyer...paling bagus antar kat rumah aku sebalang pun cantik gak...
Kuih Lidah Buaya (Kuih Tiram)
Tepung Gandum 1 kilo (ikut suka, kalau rasa nak cepat siap buat secawan jer)
Planta 2 senduk nasi
Kuning Telur 2 biji
Air Garam
Gula Kisar
Tepung Kanji
Minyak
Cara Buat:
Uli tepung bersama kuning telur dan air garam sehingga sebati menjadi doh.
Tepung kanji 5 sudu dicampurkan dengan minyak (agak-agak..), gaulkan dan jangan terlalu cair.
Setelah siap, lenyekkan doh dengan peggelek menjadi rata atas papan buat kuih...
Setelah rata, sapu campuran tepung kanji n minyak tadi atas doh yang sudah diratakan.
Kemudian gulung doh macam buat kuih gulung.
Ambil pisau potong gulungan tu kecil-kecil and then lenyek kasi nipis setiap gulungan tu dan letak atas dulang yang dah ditaburkan tepung supaya tidak melekat.
Setelah itu baru digoreng kekuningan, angkat dan kemudian taburkan dengan gula kisar.
Lepas tu leh masuk dalam mulut......
Selamat Mencuba....
Kalau sedap beritahu kawan, kalau tak jadi sendiri punya salah....

1 comment: